Je ziet dassen bijna nooit, maar hun sporen zijn goed herkenbaar. Tijdens veldwerk (op zoek naar geschikt leefgebied voor vlinders), kwam ik veel dassenburchten, latrines en dassenwissels tegen – het is kennelijk goed toeven voor de dassen in de Maashorst. Maar ze verrasten me wel met hun poep acties bij “mijn” rupsen!

Waarom poepen dassen in een gaatje?

Dassen gebruiken hun ontlasting om aan andere dassen te laten zien (nou ja, ruiken) dat zij hier leven. Dassen markeren zo hun territorium: verboden toegang dus voor andere dassen! Tegelijkertijd zijn dassen wel proper: ze graven latrines waarin ze hun behoefte doen. Aangezien je de poep wel moet kunnen ruiken, blijven de latrines open staan.

In een van mijn onderzoeksgebieden, waar ik de rupsen van de veldparelmoervlinder monitorde, had ik regelmatig bezoek van dassen. Niet dat ik ze ooit echt zag – dassen zijn erg schuw en vooral in het donker actief. Maar ze vonden het wel nodig om de pollen met rupsen er uit te gooien en in het gaatje te poepen! Gelukkig waren de rupsen toen al over naar het volgende plantje…

Slimme truuk van die dassen

De rupsen hadden we vervoerd door de smalle weegbree plant, waar de rupsen op zaten, in zijn geheel met grond en al mee te nemen. In de Maashorst groeven we een gaatje om daar de weegbree, met rupsennest, in te plaatsen. Grappig dat dassen het kennelijk door hebben als een polletje ietwat losjes in de grond staat. Want juist die pollen had een das eruit gegooid en het gat gebruikt als latrine (te zien in de video). Dat scheelt weer graafwerkzaamheden!

Klein filmpje van dassenpoep in de Maashorst

Overigens is de dassenfoto die je boven dit blogje ziet, door mij genomen toen ik warempel wel een keer een das tegenkwam in de Maashorst. Ik schrok me wezenloos, maar gelukkig kon ik nog wel snel wat aktiefoto’s maken 🙂

Meer weten over dassen? Check de pagina over dassen bij De Zoogdiervereniging!